JADŁOSPIS

JADŁOSPIS          16.10.17 r. –27.10.17r.

 

 

Poniedziałek    16.10.2017

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, serek śmietankowy z ziołami , pomidor , ogórek kiszony ,   herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE:  Owoc, woda.

OBIAD-ZUPA : Pomidorowa z wkładką mięsną i ryżem /zabielana- laktoza/.

2 DANIE:   Makaron z twarogiem /laktoza/, marchewka  w słupkach , woda.

PODWIECZOREK: Pieczywo z masłem , kiełbaski z szynki , ketchup , herbata z cytryną .

                                                            

  Wtorek           17.10.2017

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/ gluten/,masło/laktoza/,pasta serowo – rybna  z zieloną pietruszką , pomidor , herbata  z cytryną .
II ŚNIADANIE: Owoc ,woda .

OBIAD- ZUPA: Kapuściana   z makaronem/jajka, gluten/ i zieloną pietruszką.

2 DANIE :Kasza gryczana, słupki ogórka kiszonego , gulasz wieprzowy, woda.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa ,  winogrono  .

                                                      

  Środa            18.10.2017r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/, masło /laktoza/,pasztet drobiowy , ogórek , herbatka z miodem , kawa zbożowa z mlekiem/laktoza/

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD- ZUPA: Jarzynowa z kaszą jaglaną .

2 DANIE: Kluski z mięsem , surówka z kapusty kiszonej z marchewką , woda.

PODWIECZOREK: Soczek pomarańczowy , biszkopty.

 

Czwartek         19.10.2017r.   

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane /gluten/ z masłem /laktoza/, sałata zielona , wędlina drobiowa , rzodkiewka, herbata z cytryną  .

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD - ZUPA: Barszcz czerwony z groszkiem ptysiowym i zieloną pietruszką.

2 DANIE: Ziemniaki , mieszanka  warzyw z wody/brokuł, kalafior , marchewka/ , pieczeń w sosie śmietanowym , woda.

PODWIECZOREK: Rogalik  z masłem/laktoza/i miodem  , herbata owocowa .

 

 Piątek          20.10.2017r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane  /gluten/, masło, ser żółty gouda/mleko/,papryka, pomidor , ketchup, herbata z miodem.

II  ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Selerowa z makaronem/jajka, gluten/ i zieloną pietruszka.

2 DANIE: Ziemniaki ,słupki  kolorowych papryk , jajko w sosie  koperkowym , woda.

PODWIECZOREK:  Banan , paluszki deserowe .

 

 

 

 

 

 

 

 Poniedziałek        23.10.2017r

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/ gluten/z  masłem/laktoza/, polędwica drobiowa, ogórek zielony, herbata z cytryną , kawa zbożowa/laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc,  woda.

OBIAD-ZUPA :Grochowa  z ziemniakami i kiełbasą.

2 DANIE: Pierogi/gluten , jajka/ z owocami ,klarowanym masłem i miodem , woda.

­­PODWIECZOREK: Plecionka/gluten/ z powidłami śliwkowymi , kawa bawarka .

                                            

Wtorek                24.10.2017r

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane/gluten/ z masłem czekoladowym/mleko/ ,herbatka z cytryną ,płatki  mussli z mlekiem/laktoza/.
II ŚNIADANIE:  Owoc,  woda .

OBIAD- Zupa: Rosół z kaszą manną i zieloną pietruszką/jajka, gluten/

2 DANIE :Ziemniaki , sałatka z buraczków, kotlet mielony/jajko, gluten/,  woda.

PODWIECZOREK: Babka piaskowa /jajka, gluten/, herbata owocowa.

                               

Środa             25.10.2017r

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane/gluten/ , masło/laktoza/ ,wędlina z indyka , ogórek zielony , rzodkiewka ,herbatka z cytrynką, kawa z mlekiem/laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA: Kalafiorowa z  ryżem .

2 DANIE: Spaghetti/makaron pełnoziarnisty/ z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, ogórek kiszony , woda

PODWIECZOREK :Kisiel żurawinowy , wafle ryżowe.

                                            

 Czwartek           26 .10.2017r.    

ŚNIADANIE :Pieczywo mieszane/gluten/ ,masło, serek homogenizowany,/laktoza/, herbatka z cytrynką , kakao /laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:   Porowa z makaronem/jajka, gluten/.

2 DANIE: Ziemniaki, sałatka z marchewki i groszku na gęsto , kurczak duszony z warzywami , woda.

PODWIECZOREK:  Jogurt naturalny /laktoza/z brzoskwiniami i miodem .

                                                       

Piątek             27 .10.2017r.

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie/gluten/ , masło/laktoza/ , powidła, papryka, herbatka z cytrynką.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA:  Marchewkowa z makaronem/gluten , jajka/ i zieloną pietruszką  .

2 DANIE: Ziemniaki, surówka z białej  kapusty z cebulką  , smażony filet rybny /gluten, jajka/woda.

PODWIECZOREK. Wafelek śmietankowy , winogrona.

 

 

 

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

 

 

 

 

Reforma edukacji