JADŁOSPIS

       JADŁOSPIS          05.06.17 r. –16.06.17 r.

                                                

                                                 Poniedziałek        05.06.2017

ŚNIADANIE:  Pieczywo pszenno – żytnie, chleb orkiszowy /gluten/ z masłem  /laktoza/, wędlina drobiowa ,pomidor ,ogórek zielony/, herbata z cytryną, kawa zbożowa z mlekiem /laktoza/

II ŚNIADANIE:  Owoc, woda.

OBIAD-ZUPA : Jarzynowa z ziemniakami, wkładką mięsną i pietruszką zieloną .

2 DANIE:  Pierogi z owocami i tłuszczem /laktoza/, słupki świeżej marchewki, woda.

PODWIECZOREK: Sok pomarańczowy 0.2l, wafelki czekoladowe.

                                                 Wtorek               06.06.2017

ŚNIADANIE:  Pieczywo mieszane /pszenno-żytnie , z ziarnem/ gluten/,masło/laktoza/, ser biały z miodem , herbata  z cytryną , płatki śniadaniowe z mlekiem / laktoza/.
II ŚNIADANIE: Owoc ,woda .

OBIAD- ZUPA: Zupa wiosenna z fasolką szparagową , makaronem i pietruszką  .

2 DANIE :Ziemniaki , sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem ,podudzie z kurczaka duszone w warzywach/laktoza/, woda.

PODWIECZOREK: Galaretka owocowa z bananem.

                                                   

                                                    Środa                  07.06.2017r.

ŚNIADANIE: Pieczywo mieszane (pszenno-żytnie ,ze zbożami) /gluten/, masło /laktoza/, pasztet drobiowy , ogórek zielony, herbatka z cytryną, kawa z mlekiem/laktoza/

II ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD- ZUPA :  Marchewkowa z kaszą jaglaną i pietruszką.

2 DANIE: Spaghetti w sosie Napoli , papryka świeża , woda.

PODWIECZOREK: Przecier owocowy /wyrób własny jabłka, banany,brzoskwinie/ .

 

 

Czwartek              08.06.2017r.          

ŚNIADANIE: Chleb  pszenno-żytni /gluten/ z masłem /laktoza/, sałata zielona, wędlina szynkowa, pomidor , herbata , bawarka/laktoza/ .

II ŚNIADANIE :Owoc, woda.

OBIAD - ZUPA: Rosół z zacierką i pietruszką.

2 DANIE:Kasza gryczana , ogórek kiszony , gulasz wieprzowy, woda.

PODWIECZOREK:  Koktajl owocowy/truskawki , maślanka , jogurt naturalny./.

                                                     

                                                 

                                                   Piątek                 09.06 .2017r.

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie, chleb orkiszowy /gluten/, masło, jajko na twardo /laktoza /,rzodkiewka, ketchup , herbata z cytryną ,kawa z mlekiem/laktoza/.

II  ŚNIADANIE: Owoc, woda.

OBIAD- ZUPA: Warzywna z kalarepką i ryżem .

2 DANIE: Ziemniaki , sałatka zasmażana z młodej kapusty z koperkiem ,smażona ryba Miruna w panierce/jajka, gluten/ woda.

PODWIECZOREK : Arbuz, herbatniki.

                                             

                                                   

 

                                                         

 

                                                         Poniedziałek     12.06 .2017r  MURAL

ŚNIADANIE:  Pieczywo  pszenno –żytnie, orkiszowe / gluten/z  masłem/laktoza/ , ser żółty, ogórek zielony, ketchup /laktoza/, herbata z cytryną .

II ŚNIADANIE: Jabłko ,Lody , woda.

1 DANIE:  Duszonki/ziemniaki, kapusta biała, kapusta kiszona , kiełbasa , cebula /, woda.

PODWIECZOREK : Banan.

                                                      

                                                           Wtorek        13.06  .2017r

ŚNIADANIE:  Pieczywo pszenno-żytnie, z ziarnami/gluten/ z masłem/laktoza/, kiełbaski cielęce na ciepło , papryka ,herbatka z cytryną , kawa z mlekiem/laktoza/.
II ŚNIADANIE:  Owoc,  woda .

OBIAD- Zupa: Pomidorowa z ryżem i zieloną pietruszką.

2 DANIE:  Makaron z twarogiem ,słupki świeżej marchewki,  woda.

PODWIECZOREK: Kisiel cytrynowy, biszkopty  .

 

                                

                                 Środa          14.06.2017

                  

ŚNIADANIE: Rogal z masłem /laktoza/i miodem, herbatka z cytrynką ,kakao /laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, Woda

OBIAD- ZUPA :  Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną,, woda                                               

II DANIE :Ziemniaki, sałatka z jabłka i selera , pieczeń w sosie własnym , woda.

PODWIECZOREK :Koktajl truskawkowy/ truskawki , maślanka , jogurt naturalny/.

 

                                                       Czwartek       15.06.2017r.    

                                     „BOŻE  CIAŁO”

                                  

                                                          

 

 

                                                    Piątek            16 .06.2017r.    

ŚNIADANIE: Pieczywo pszenno-żytnie/gluten/ , masło/laktoza/ , Serek śmietankowy, ogórek świeży ,pomidor, herbatka z cytrynką ,kawa z mlekiem/laktoza/.

II ŚNIADANIE: Owoc, woda

OBIAD- ZUPA : Selerowa /seler/z makaronem i pietruszką  .

2 DANIE: Ziemniaki , surówka z marchewki , jajko w sosie koperkowym, woda.

PODWIECZOREK .Nektarynka  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć alergeny, jakie zawierają te dania.

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

   UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

     

 

Reforma edukacji